úterý 7. července 2015

Andělé

/Fotka je pouze ilustrační!/


Článek o Duchách byl na mém blogu velmi úspěšný, mnoha lidem otevřel oči a doporučuji si ho přečíst ještě jednou, aby vám i dnešní článek byl jasnější.

Na rozdíl od duchů, andělé jsou naprosto něco jiného. Nejedná se o mrtvé lidi, kteří nezasloužili ani peklo, ale jsou to nadpřirozené bytosti, které Bůh stvořil dříve něž lidstvo. Ve všech náboženstvích je jen jedna pravda, která praví, že anděl je nebeská bytost a poslanec Boha, který vykonává jeho rozkazy v našem světě, který je nejníže ze všech světů. Jen Kabala jde až úplně na začátek tvoření světa. Máme k tomu knihy jako Anděl Raziel (kterou napsal první člověk Adam), Jecira a knihy Hejchalot. Samozřejmě, že na toto téma najdeme mnohem více informací i v dalších tisících kabalistických knihách, které jsou staré i 4 tisíce let a jejich součástí jsou například knihy Zohar, Matok Midvaš, Sulam, knihy od Arizal, Rabi Chaim Vital, Rabi Moše Kordobero a nebo i knihy od našeho pražského Maharala. Tyto příklady jsou jen kapkou v moři a bohužel v češtině není ani 0,1%. Většina knih je psáno aramejsky a hebrejsky a dopředu vám musím ujasnit, že jeden článek na tak obsáhlé téma nestačí, ale budu se snažit vám dát alespoň nějaké základní informace...

Andělé jsou božské síly, které slouží Bohu a nacházejí se ve třech světech. Ty se nazývají: Bria, Jecira a Asia. Ten poslední je ten náš - nejnižší. Hebrejsky se anděl řekne Mal-ach, což znamená “posel”. Andělé jsou ti, kteří přinášejí božskou hojnost do všech světů. V nejvyšším světě, jehož jméno ani nesmíme vyslovit, jsou všichni andělé jednotně spojeni s Bohem. Ale v ostatních světech (Bria, Jecira, Asia) už se oddělili a tam už jsou přímo jednotliví andělé.

Anděly oběcně dělíme do třech hlavních kategorií:
1) Serafim
To jsou andělé ve světě Bria. Jejich práce je logické pochopení Boha a říká se o nich, že jsou to ti, kteří stojí přímo před trůnem Boha. Serafim jsou samostatné bytosti, které mají celistvý tvar.
2) Chajot Hakodeš
Můžeme to zkusit přeložit jako “zvíře ve svátosti”. Je to jméno andělů, kteří jsou ve světě Jecira a kteří se řídí a slouží podle cítění lásky a strachu (narozdíl od Serafim).
3) Ofanim
Jsou to andělé, kteří jsou ve světě Asia a jejich práce je přenášení informací z vyšších světů do toho našeho. Dělají jen to, co jim Bůh nařídí a neřídí se vlastními pocity a myšlenkami.


Dále můžeme anděly dělit do 4 táborů. V každém táboře jsou 3 části, (o kterých ale dnes psát nebudu, protože je to už hodně složité a v češtině bych pro to ani nenašel výrazy).
A) Michael - Pracují pomocí lásky.
B) Gavriel - Ti pracují pomocí strachu a síly.
C) Rafael - Záchrana lidstva.
D) Uriel - Souvísí s nejvyššími věcmi, které se týkají přímo Boha.

Musíte pochopit, že v každém světě je 10 sfér a všichni tito andělé mohou být v každém světě a v každé sféře, tím pádem existuje nekonečné množství druhů andělů. Například můžeme najít anděla Michaela, který je ve světě Jecira a ve sféře Tif-eret (3. sféra) a pak jiného anděla Michaela ve světě Jecira, ale ve sféře Cheset (4.sféra) atd atd… Podle toho mají i schopnosti, možnosti a jejich poselství.

Celé téma je složitější, než si lidé myslí, ale může vás to posílit tím, že andělé jsou, je jich hodně a jsou téměř všude.

Andělé mají mnoho jmen, které jsou popsány i ve Starém zákoně, jako například Peniel, ale často se ve Starém zákoně setkáme i s tím, že andělé nechtějí své jméno prozrazovat.
Andělé se zabývají mnoha tématy, která se týkají i našeho života. Když se narodíme, dají do nás duši. Když zemřeme, vezmou nám ji a doprovodí až k nejvyššímu soudu, kde se rozhodne, co s ní bude dál. Pomáhají nám s financemi, ochraňují děti a dokonce i čistá zvířata. Vytvářejí Hašgecha Pratit - to, že nic není náhoda (více z článku zde). Zachraňují nám život, léčí neléčitelné nemoci pomocí zázraků. Spojují spřízněné duše. Občas přijdou jen zlepšit naši náladu.

ALE andělé NIKDY nebudou tam, kde není ani místo pro Boha. To znamená tam, kde lidé mluví sprostě, lžou, pomlouvají, mají pýchu, chodí všude nazí jako kdyby byli v koupelně, dívají se na erotiku a násilí, poslouchají vulgarity, tam kde jsou nahaté fotky, kříže a další falešné modly. Člověk, který chce mít kolem sebe anděly, aby ho chránili, musí dodržovat 7 Noachidských přikázání a udělat Tšuva!
Nezapomeňte, že vy sami nesmíte k andělům mluvit nebo jim něco přikazovat, ale jen jim děkovat. Můžete prosit jediného Boha a on už rozhodne, jestli vám anděly pošle. Je velmi striktní a jasné, jak se k vám dostanou. I největší kabalisté dodržují pravidla jak a kdy mají povoleno mluvit s anděly, protože často může jít i o život. Ne každý může být kabalista a je to jako hrát si s ohněm.

Nepřestavujte si anděla v nějakém tvaru. Stejně jako nevidíte signál vašeho mobilu nebo wi-fi, tak nemůžete vidět ani anděla, pokud si to v tu chvíli nezasloužíte. Člověk, který nedodržuje ani 7 Noaschidských přikázání a vypráví vám, že mluví s anděly, tak pravděpodobně lže a jen velký kabalista vám pak řekne, jak se věci mají, protože kabalista vždy pozná, když někdo nemluví pravdu.

Autor článku: Rabi Jair Jirmijahu Jerochim
Emotikona smile

Žádné komentáře:

Okomentovat

Těším se na vaše dotazy a komentáře. Jediné, o co vás žádám, je slušnost. Váš Jair