úterý 7. července 2015

Židovský život - II. díl

V dalším díle našeho seriálu se budeme věnovat Kašrutu. O stravování obecně jsme psali už v článku  Jste to, co jíte a nyní se podíváme více do hloubky...


KAŠRUT



Košer kuchyň 

Nejdůležitější věc je mít košer kuchyň. Pokud vaše kuchyň košer není, lze ji vykošérovat. Protože je to poměrně složitý proces, je třeba se poradit přímo s vaším rabínem a nebo nám napsat na naše stránky Jair.cz. Je nádobí, které se dá vykošérovat, ale bohužel jsou i věci, které musíte prostě vyhodit nebo zničit. Ale můžete to brát jako obnovu vaší kuchyně a žena bude mít jistě z nového nádobí radost. Důležité je opravdu fanaticky hlídat, abyste nejedli košer jídlo z nekošer nádoby a nebo nekošer jídlo z košer nádoby. Pak by celá snaha přišla vniveč. Všechno kuchyňské nádobí, které je nové, tak je v pořádku. Každou novou nádobu je ale třeba zbavit všech samolepek a cenovek a následně ponořit do Mikve. Dobře vám poslouží ale i řeka. Ponoříme je proto, že je přikázáno ponořit všechny nádoby, které nevytvořil Žid. Dělá se to tak tak, že řekneme požehnání "Barukh atah Adonai, Eloheinu, melekh ha-olam asher kidishanu b'mitz'votav v’tzivanu al tevilat keilim” ("Požehnán jsi ty, HaShem, náš Bože, který kraluje nad celým světem a který jsi nás posvětil Svými přikázáními a přikázal jsi nám rituálně ponořit nádoby.") a ponoříme celou nádobu do vody tak, aby žádné místo nezůstalo suché a voda se dostala úplně všude. Pokud máte nádobí hodně, je lepší vzít nějakou síť s velkými oky. Týká se to všech druhů nádob, kromě plastikových. Pokud máme doma skleněné nádobí, které nebylo nikdy použito na teplé nekošer pokrmy/ nápoje, stačí pouze ponořit do mikve. Pokud ale ona skleněná nádoba byla v myčce, kde se mylo nádobí po nekošer jídle nebo v ní bylo někošer jídlo, tak se musí vykošérovat.

Co všechno lze vykošérovat?
Před vykošérováním je třeba vše důkladně očistit od všech nečistot a zbytků jídla. Je třeba nádobí nepoužívat 24hodin.

a) 100%ní sklo - Dnes se mnoho silnějších skel přimíchává i kov, aby byla nádoba odolnější a 100%ní sklo bývají opravdu jen skleničky na víno. Je třeba tyto nádoby ponořit na 3 dny do vody (stačí do té domácí z vodovodu) a po uplynutí 3 dní i do Mikve.

b) Kov - Ten vykóšérujeme stejně, jak jsme ho udělali nekošer a tedy teplem. Příbory dáme do košer hrnce s vroucí vodou, rychle je vyndáme a pustíme na ně studenou vodu. Košer hrnec, který jsme k tomuto účelu použili se tímto stal nekošer a je třeba ho také vykošérovat. Můžete i pouhým okem vidět, jak najednou z příborů mizí stará mastnota… U hrnců postupujeme stejně jako u příborů. Na hrnec najdeme ještě větší hrnec a pokud je něco až tak velké, že se to nedá ponořit do vroucí vody, jako plechy na pečení nebo okolí hořáků u plynových vařičů, tak je třeba to vykošérovat ohněm. V dnešní době není problém zajít do Bauhausu nebo Hornbachu a pořídit si plynový plamenomet. Okolí hořáků bylo znekošérováno ohněm, takže ho můžeme vykošérovat zase jen ohněm. Ohněm můžeme samozřejmě vykošérovat i příbory, protože oheň je silnější než vroucí voda. Po vykošérování nádob je třeba je ponořit do Mikve.

Pracovní plocha v kuchyni - Polijeme ji vroucí vodou a následně vodou studenou. Lepší je pak horké hrnce nepokládat na plochu přímo, ale používat nějaké podložky.
Myčka - Musíte se poradit s rabínem, jestli váš druh myčky lze vykošérovat.
Trouba -  Troubu dokonale vyčistěte od mastnoty a zbytků jídla, 24hodin nepoužívejte a pokud je zevnitř jen z kovu, tak ji následně zapněte (prázdnou)  na plný výkon na 2hodiny.
Mikrovlnná trouba - Nelze vykošérovat, ale musíme ji vyhodit!

!Porcelán a keramika se vykošérovat nedá a proto se musíme všech talířů a hrnků zbavit!

Dále si určíme, jestli naše kuchyně bude “mléčná” nebo “masová”. A pokud chceme mít doma obojí, je třeba si JASNĚ určit, které nádoby, příbory, nože atd. budou jen na mléčné produkty a které jen na masové. Pokud máme větší kuchyň, je lepší si pracovní i varnou plochu rozdělit na dvě části. V části masové pak krájet, připravovat a vařit jen masné výrobky a to samé v mléčné části s mléčnými výrobky. V judaismu je striktně zakázáno míchat mléko a maso! Stejně tak nebudeme dávat do myčky, kde myjeme talíře od guláše, dávat i nůž, se kterým jsme krájeli sýr. Nejlepší je to řešit dvěma dřezy jako v Izraeli, ale z vlastní zkušenosti vím, že nádob od mléka není tolik a mohu je snadno opláchnout i v koupelně. Musíme určit i jestli naše trouba bude masová nebo mléčná a nikdy do masové trouby nedávat např. sýrovou pizzu! Příbory a nádoby nemícháme ani když je skladujeme a je lepší mít jeden šuplík na masové příbory a druhý na mléčné. Pokud by se to někomu pletlo, pak doporučuji si hrnce na maso označit červenou páskou a ty na mléko modrou páskou. Podle mě bude ale pro mnoho lidí jednodušší mít jen masovou kuchyň a místo kravského mléka používat mléko sójové či mandlové.

Po tom, co nádobí vykošérujete, už NIKDY nesmí přijít do styku s nekošer jídlem!
Vždy je lepší se o všem poradit s rabínem!

Košer strava

My Židé se stravujeme JEDINĚ košer, což znamená jenom to, co nám HaShem dovolil jíst. Není to vůbec tak složité, jak se může zprvu zdát. Jednodušší je samozřejmě bydlet tam, kde můžete nakupovat vše rovnou košer a nebo máte možnost chodit do košer restaurací, které mají věrohodný certifikát.

Ještě jednou upozorňuji- NIKDY nesmíme míchat mléko a maso. Zákaz je vyvozován z nařízení Tóry „Nebudeš vařit mládě (kůzle) v mléce jeho matky“ (Ex 23, 19; 34, 26; Dt 14, 21). Dávat do nádoby, kde bylo něco masového, opravdové mléko nebo krájet stejným nožem sýr i maso, je zakázáno! Mléko a maso nikdy nevaříme ve stejné nádobě a nejíme ve stejnou chvíli. Je třeba hodně přemýšlet nad tím, co jíme. Dát si steak a potom zmrzlinu nebo čokoládu? To opravdu ne! Po mase je třeba čekat 6 hodin, než můžeme sníst nějaký mléčný produkt. Maso trávíme pomalu. Mléko se ale tráví rychleji a po zmrzlině si proto dejte kratší přestávku, snězte něco Parve (ani mléčné, ani masové) nebo se napijte a můžete si dát bez obav maso. Také raději zkontrolujte, jestli nemáte zbytky jídla mezi zuby.

MASO

Smíme jíst JEDINĚ košer maso, které bylo poraženo a zpracováno košer způsobem. Každé košer maso má certifikát a maso bez důvěrihodného certifikátu raději nikdy nekupujte! Jíme jedině košer zvířata, takže určitě nemůžeme jít do Tesca, koupit si kuře a říct: “Je to košer zvíře, tak to mohu jíst”. Při košer porážce je zvířeti přetnuta hlavní tepna jedním rychlým pohybem, zvíře netrpí a je okamžitě mrtvé. Takové maso se musí ihned vykošérovat. V krvi je duše a krev nikdy nejíme! Pokud se zvíře nepovede zabít hned napoprvé, tak už není košer, protože se trápilo. Zvíře musí být také naprosto zdravé. Nesmí mít srůsty na plicích, nemocné vnitřnosti, nesmí být krmeno chemií, dostávat injekce s hormony nebo žít ve stresujícím prostředí. Košer porážky dělají rabíni a lidé, kteří se v tom dokonale vyznají. Je přítomen supervizor, který vše kontroluje a nikde nesmí dojít ani k malé chybičce. V důsledku je košer maso rozhodně zdravější!
Mezi maso řadíme i jeden druh kobylek, který Tóra povoluje (Lev 11, 20-23, Dt 14, 19-20). Tradice jezení těchto kobylek se zachovala v některých jemenskýchkomunitách.

Košer zvířata/ čistá zvířata: Přežvýkavci s rozdělenými kopyty, jako kráva, koza či ovce, jsou podle Tóry košer. Povolené druhy ptáků je drůbež jako je kuře, slepice, kachna, husa, krůta, kohout a holoubata či křepelky.

MLÉKO

Košer mléko je takové, které pochází z čistého zvířete, jako například kráva, ovce, koza a vždy je lepší, aby byl dojení přítomen i Žid. Sýry, které mají syřidlo musí mít certifikát, že syřidlo je košer a že byl u výroby sýra Žid. Bohužel v nekošer syřidlech je většinou zvířecí exkrement, aby se proces zrání urychlil a proto takové sýry nejíme a myslím, že takové sýry nechce jíst nikdo, nejen Židé. Máslo, čistá smetana, bílý jogurt a nebo i většina ovocných jogurtů je košer. Každopádně je třeba si dávat u ochucených jogurtů pozor na barviva jakou jsou “přírodní karoteny”, které se vyrábí z mletých červů. Pokud je v jogurtu želatina nebo glycerol, které se vyrábí ze zvířecího tuku, je nekošer. Je mnoho Éček, která nejsou košer a proto sledujte složení a řiďte se košer seznamem!

PARVE

Potraviny, které nejsou ani masitého ani mléčného původu, se označují slovem Parve. Patří tam všechna zelenina, ovoce, med, luštěniny a další normální potraviny. Parve potraviny můžeme konzumovat s mlékem i s masem. Pokud je ale Parve potravina uvařená např. v masitém hrnci společně s Charif (potraviny pikantní a pálivé - cibule, česnek, některé druhy koření), získává charakter masitého pokrmu (charif má tu vlastnost, že ta’am „vytáhne“ z nádoby a přijme jej do celého pokrmu). Stejně tak je tomu v případě vaření v mléčných nádobách. Proto můžeme mít zvláštní nádoby i na Parve. Mezi Parve řadíme i náhražky mléka jako je mléko sójové, mandlové, rýžové apod.

Vajíčka

Parve jsou vejce z povolených ptáků. Pokud je něco, v čem jsou přimíchána vajíčka, je to automaticky nekošer! Nikdy nemůžeme vědět, jestli byla vajíčka kontrolována a nebyly v nich zárodky a nebo jestli v noci nebyla otevřená. Proto kupujeme bezvaječné těstoviny nebo majonézu, u které víme, že vajíčka kontrolovaná byla.
Pokud si chceme udělat doma vaječnou omeletu, je třeba vždy vajíčko rozklepnout do skleničky a podívat se, že ve žloutku není zárodek/ krev. Pokud zárodek najdeme ve žloutku, musíme vejce vyhodit, pokud ho najdeme v bílku, pak ho stačí jen opatrně odstranit. Co se týče vajíček natvrdo, do kterých nevidíme, tak vždy vaříme minimálně tři, protože i když odhalíme, že jedno z nich nebylo v pořádku, tak ho vyhodíme a ostatní vajíčka, pokud jsou v pořádku, můžeme sníst. Pokud rozklepnuté vajíčko necháme přes noc v lednici, pak už ho nesmíme jíst. V noci se na něj nachytají “Mazikim” - duchovní hmyz. Pokud ale přidáme do vajíčka sůl, olej apod., tak už to není přímo vajíčko a je to v pořádku.
Stejně tak nikdy nenecháváme v lednici volně oloupaný česnek. Oloupaná cibule musí mít alespoň vršek (viz. foto).

+ Přes noc nenecháváme otevřenou láhev vína nebo jiné tekuté potraviny, protože stejně jako do vajíčka, do nich mohou napadat “Mazikim”.

Ryby

Každá ryba, která má ploutve a šupiny je Parve. U šupin se však jedná pouze o ktenoidní a cykloidní šupiny, jelikož další dva druhy šupin - ganoidní a placoidní - jsou podobné zubovině (přeměněné kostní plátky či kožní výběžky pokryté sklovinou). Ryby není třeba zbavovat krve. Nikdy nejíme dohromady ryby a maso! Vždy je třeba udělat přestávku a dát si třeba kousek chleba. Ryby mají studenou krev a pozemská zvířata teplou a proto je nemícháme. V Talmudu je to považováno za nebezpečné spojení. Ryby ani nejsou považovány za maso!

VÍNO

Vždy pijeme pouze košer víno, které má košer certifikát. Žádné jiné nikdy nebude košer. Nepijeme ani džusy, ve

 kterých je víno nebo vinné limonády jako je Vinea, pokud nemají košer certifikát. Na ocet, který se vyrábí z vína (např. balsamico) se vztahují stejná pravidla. Košer nápoje z vína musí být vždy vyrobeny věřícím Židem. Jakmile na nepasterizované košer víno sáhne nežid nebo neobřezaný, tak se ihned stane nekošer a my ho nesmíme pít! Když máme ale nežidovské hosty či příbuzné, tak můžeme koupit i tzv. “Mevušal”, což je pasterované víno a pak je to bez obav.

TREJFE

Opakem košer potravin jsou potraviny, které jsou Trejfe (z hebrejského Trefa, rozsápaná mršina). Trejfe jsou všechna zvířata, která jsou Tórou zapovězená. Jedná se především o masožravce, býložravé savce - lichokopytníky a zvířata bez kopyt, plody moře, dravce, další zakázané ptáky, vepře a hmyz.

Hmyz

Vždy je třeba řádně kontrolovat ovoce i zeleninu, jestli se na ní/v ní nenachází brouci/červi. Jsou i téměř neviditelné, průhledné druhy brouků na listové zelenině. A třešně vždy otvíráme, abychom měli jistotu, že červa nespolkneme. V rýži a mouce sem tam také červa můžeme najít. Je mnohem horší sníst brouka než třeba kousek vepřového. Proč? Protože brouka sní člověk celého a je to i větší úroveň nečistoty. Je 49 úrovní nečistoty a hmyz je ten nejhorší. Mořské plody jako mušle, krabi, krevety, humři apod. jsou řazeni mezi hmyz - mořský hmyz. Všechno to, co existuje na souši, je i v moři. Ryby jsou jako ptáci, existuje mořský pes, medvěd, kráva… A sníst krevetu je pak to samé jako sníst červa. 



+ Košer le-Pesach



Zvláštní kapitolu tvoří potraviny a nápoje s označením Košer le-Pesach. Na Pesach platí zvláštní stravovací předpisy, které kromě běžných omezení zahrnují i zákaz konzumace kvásku a běžných obilovin, včetně všech výrobků z nich. Během Pesachu je tedy nutné zbavit domácnost a kuchyni všeho kvašeného (Chamec). Během svátku je pak doporučeno konzumovat pouze ty potraviny, které mají označení Košer le-Pesach. Mezi aškenázskými a sefardskými židy existují rozdíly, sefardští židé například konzumují o Pesachu rýži, stejně tak jako další druhy semen a zrní, označovaných jako Kitnijot. Kitnijot jsou naopak v aškenázské kuchyni během Pesachu zakázané.



Požehnání před jídlem

Už v minulém článku jsme se zmiňovali, že před každým jídlem děkujeme HaShem a nyní si požehnání pro jistotu ještě zopakujeme...


Požehnání na ovoce: "Barukh ata Adonai Eloheinu, Melekh ha'olam, bo're p'ri ha'etz." ("Požehnán jsi ty, HaShem, náš Bože, který kraluje nad celým světem, který jsi tvořil ovoce ze stromů.")
Požehnání na zeleninu: "Barukh ata Adonai Eloheinu, Melekh ha'olam, bo're p'ri ha'adama." ("Požehnán jsi ty, HaShem, náš Bože, který kraluje nad celým světem, který jsi tvoři ovoce země." Hebrejsky se používá slovo "p'ri" jako univerzální slovo na plodiny, tedy zeleninu i ovoce. )
Požehnání na víno: "Barukh ata Adonai Eloheinu, Melekh ha'olam, bo're p'ri hagafen." ("Požehnán jsi ty, HaShem, náš Bože, který kraluje nad celým světem, který jsi tvořil ovoce vinnou révu.")
Požehnání na buchty, koláče, dorty a další pečivo, kromě chleba: "Barukh ata Adonai Eloheinu, Melekh ha'olam, bo're minei m'zonot." ("Požehnán jsi ty, HaShem, náš Bože, který kraluje nad celým světem, který jsi tvořil různé pečivo.")
Požehnání na chleba: "Barukh ata Adonai Eloheinu, melekh ha'olam, hamotzi lehem min ha'aretz." ("Požehnán jsi ty, HaShem, náš Bože, který kraluje nad celým světem, který plodí chléb ze země".)
Požehnání na všechno ostatní košer jídlo: "Barukh ata Adonai Eloheinu, Melekh ha'olam, shehakol nih'ye bidvaro." ("Požehnán jsi ty, HaShem, náš Bože, který kraluje nad celým světem, který jsi vše tvořil pomocí Svých slov.")

Před každým jezením chleba si omyjeme rituálně ruce a to tak, že na pravou ruku vylijeme 3x vodu a to samé pak na ruku levou (nikoliv střídavě jako při mytí ranním nebo po toaletě). Po omytí řekneme požehnání: "Barukh atah Adonai, Eloheinu, melekh ha-olam asher kidishanu b'mitz'votav v’tzivanu al n'tilat yadayim" ("Požehnán jsi ty, HaShem, náš Bože, který kraluje nad celým světem a který nás posvětil pomocí Svými přikázáními a přikázal jsi nám rituální omytí rukou."a ruce osušíme do ručníku. Na chléb nikdy nesaháme s neumytýma rukama!

Košer seznam potravin si můžete volně stáhnout na stránkách Pražské židovské obce - zde.



Kosher značky, které můžete na jídle najít. 


Dodržovat kašrut opravdu není snadné, proto nám můžete dotazy psát přímo sem na blog do komentářů a nebo na Jair.cz

V příštím díle se můžete těšit na obecné zásady a zákony. :)

Autor článku: Jair Jirmijahu Jerochim

Žádné komentáře:

Okomentovat

Těším se na vaše dotazy a komentáře. Jediné, o co vás žádám, je slušnost. Váš Jair