úterý 7. července 2015

Tšuva



Dnes bych chtěl probrat téma Tšuva. Tšuva je jeden z nejnádhernějších darů, které by měl člověk používat. Slovo "Tšuva" pochází z hebrejského "Lašuv", což znamená "vrátit". Často se nám může zdát, že to, co jsme už udělali nebo co jsme si zvykli dělat, tak jsme prostě my a už to nejde smazat a odstranit z naší minulosti. Víme, že jsou věci, které jsou dobré a které jsou špatné. Například, v tomto článku o sedmi Noachidských příkázáních, které se týkají úplně každého člověka (mimo Židů, kteří jich mají 613). Je psáno, že kdyby nebyla Tšuva , svět by nemohl existovat, ale ne každý si zaslouží, aby se k Tšuva dostal. Když je Tšuva udělána správně, nejen, že vymaže celou špatnou historii, čímž se člověk narodí znova, ale ještě může jeho hříchy otočit na dobré skutky. O tom se píše "Tam, kde se lidé, co udělala Tšuva dostali, se ani největší Cadikim nedostanou". Tšuva může dělat každý, změnit se a otvírat novou stránku. Důležité je vědět, že člověk, který udělal Tšuva, jelikož je to nový člověk, nesmí se mu připomenou hříchy jeho minulosti. Nezapomeňte, že teď je ten člověk na vysoké úrovni, Bůh ho miluje a pomstí jeho nepřátele. 

Jak udělat Tšuva? Každý z vás může udělat Tšuva, vymazat svou špatnou historii, začít s čistým štítem, užívat si štěstí, zachránit si budoucnost a svůj život v příštím světě. Radost přijde sama, protože čistá duše je i veselá duše. Nikdo není dokonalý a nikdo z nás není čistý, a proto každý člověk by měl dělat Tšuva. Neexistuje člověk, který může říct: "Já jsem celý život neudělal ani jeden hřích", proto Židé každý den ve svých modlitbách dělají pokání a Tšuva. 

Tšuva má tři základní fáze: 
1) Přiznat si špatné vlastnosti, konání a chyby. 
2) Litovat za ně. Lítost je ta nejdůležitější část, jde o to, že se člověk rozhodne, že takhle už dál nechce žít a prosí Boha a přátele o odpuštění. 
3) Pevné rozhodnutí, že budu lepší a že zcela od základů změním svůj život a nebudu se spojovat do toho starého. 

Je třeba vědět, že hříchy, které člověk konal s lidmi, např. že někoho pomlouval, urazil, okradl, mu Bůh neodpustí, dokud člověk sám ty lidi neprosí o odpuštění a i přesto, že oni mu neodpustí, tak už jen to, že se snažil, je nahoře přijato. Pokud člověk prosil 3x o odpuštění, pak není třeba se dál již snažit a ten hřích je vymazán. Člověk by měl umět odpouštět, pokud chce, aby mu i Bůh odpustil. Hříchy, které jsou jen mezi člověkem a Bohem, což znamená věci, které dělal jen člověk sám, například že si to dělal rukou (muž), nevěřil, že existuje jen jeden Bůh, modlil se ke kříži nebo soše, vraždil nevinná zvířata, tak musí prosit za odpuštění přímo u Boha, protože to je jen mezi člověkem a Bohem. 

Pokud dělá člověk Tšuva z lásky k Bohu, tak nejen, že jsou mu hříchy smazány, ale jsou otočeny na skutky. Pokud to člověk dělá ale jen ze strachu (například se bojí pekla nebo toho, že z něj bude duch, či že přijde o majetek), tak jsou hříchy "pouze" smazány a začíná od nuly. Každý by se měl naučit milovat Boha a mít s ním hezký vztah. Taková Tšuva se nazývá "Vysoká Tšuva". Doporučuji vám kapesní knížku "Vlídná zbraň", která vám vylepší život. Jde o velmi krátké každodenní hovory s Bohem a výsledky uvidíte ihned... Pokud tedy uvěříte. 

Stačí si uvědomit, že vám Bůh vůbec umožnil se narodit a žít. Nezaslouží si tedy alespoň nějakou lásku? Každá máma si přeje, aby jí její děti měly rády. Shrnutí... Není těžké dělat Tšuva, chce to jenom si přiznat své chyby, litovat jich a začít znova. Promluvte si o tom s Bohem svými slovy a máte úplně jinou auru, budoucnost a přežijete to, co jiní nepřežijí, o čemž se zmíním v dalším článku na téma "Budoucnost". Navíc je to věc opravdu pro každého! Nejedná se tady o žádný nábor do církve. 

Nikdo po vás nechce, abyste byli křesťani, Židé nebo cokoliv jiného, pravda je prostě JENOM jedna, žijeme všichni v jednom světě a všichni jsme tvořeni jedním Bohem. Je to jednoduché, ale výsledky jsou obrovské, mluvím z vlastní zkušenosti. Přeji vám lásku, štěstí, mír a hlavně budoucnost! Váš Jair

Emotikona smilEmotikona smi

Autor článku: Jair Jirmijahu Jerochim




1 komentář:

  1. Shalom"Shalom příjmite můj oblíbený pozdrav!To Slovo bylo na počátku a To Slovo"Bylo u Boha"a To"Slovo Byl Bůh!"A To"Slovo přebývalo mezi námi,Přebývá i v mém srdci! "Miluji To"Slovo,Je mojím Světlem" na cestě do Věčného života! "Vaše rady *Jsou mi povzbuzením a Velkým":Bonusem!"Bůh vám žehnej! "Amen Díky

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše dotazy a komentáře. Jediné, o co vás žádám, je slušnost. Váš Jair