čtvrtek 17. prosince 2015

Narozeniny a Jejich Význam




Každý z nás má jednou za rok narozeniny. Den, kdy víme, že jsme se narodili. Většina lidí ten den nezmešká a snaží se ho aspoň nějak oslavit. Abychom si mohli lépe uvědomit, proč je slavíme a proč je to důležité datum, píšeme pro vás tento článek....


Chasidut vysvětluje, že ve chvíli, kdy se člověk narodí je v nebi rozhodnuto, že svět bez něj nemůže dál existovat. Měli bychom si uvědomit, že ve chvilce, kdy se člověk narodí, je odeslána z nebe dolů určitá duše pro toho člověka. Podle situace, která právě souvisí s oním člověkem a jeho okolím, se rozhodne, kterou duši mu Bůh sešle. Hlavně od roku 1992 (podle židovského data 5752) už jsou převážně posílány duše nové, které neměly žádné předchozí životy. Každopádně většina lidí je na světě už po několikáté. Toto téma se nazývá v Kabale Gilgul Nešamot a je to něco jako "reinkarnace". Pokud vás toto téma zajímá, tak i o něm můžeme napsat další články...

Vraťme se k tématu narozenin. Je to den, kdy naše tělo dostalo, ve chvíli prvního nádechu, duši. Jak je psáno v I. knize Moše: "...vdechl do jeho chřípí dech života a člověk se stal živou duší." Vlastně oslavíme den, který naše duše šla dolů do světa. Žádná duše nejde dolů bez určitého poslání. Nejenom, že staré duše chodí opravit, co nestihly v minulém životě, ale i člověk, který má duši novou, musí splnit své poslání na tomto světě, protože jinak by se nemusel vůbec narodit. 
A co vlastně máme opravit? Na to jsou dvě odpovědi: 
1) Každá duše má individuální opravu, kterou může zjistit pomocí toho, že ví, co mu jde v životě těžko. Dobré skutky, které by měl dělat, ale zrovna se mu do nich ani trochu nechce? To by mohla být jeho oprava. Nebo třeba takový lakomec, co by měl opravit svou duši a být štědrý. Ten, kdo má malou víru a hodně deprese, tak by měl být veselý a pracovat na své víře. Vzteklý člověk by měl pracovat na tom, jak být klidný a příjemný pro ostatní. A takhle bychom měli na sobě každý pracovat, abychom se dostali k dokonalosti. Každopádně abychom si byli jistí a abychom věděli, co je oprava naší duše, je dobré se poradit s velkým spirituálním rabínem jako jsou třeba Admorim a Kabalisté. 
2) Jsou generální opravy, které se týkají každého z nás. Samozřejmě se to týká morálního chování a dodržování 7 Noachidských přikázání nebo v případě Židů, dodržování celé Tóry! 

Cílem tohoto světa je dokonalá oprava všech duší a tím pádem dokonale opravený svět, ve kterém se Bůh může zjevit jako dřív, než svět padl do duchovních nečistot.

Teď už chápeme, proč je den našich narozenin tak významným dnem. V každém roce se energie, která odstartovala náš život a zrození znovu zopakuje v ten samý den! Ale tady je důležité si uvědomit, že pouze židovský kalendář bere v potaz postavení všech nebeských těles a kombinuje sluneční i lunární kalendář, čímž se dostaneme vždy na naprosto stejné datum. Co se týká vašeho spirituálního života, tak se rozhodně neřiďte gregoriánským nebo lunárním kalendářem. Pokud chcete zjistit vaše datum narození, podívejte se ZDE. Je třeba dát pozor na to, že pokud jste narozeni po setmění, jedná se už o druhý den a v odkazu máte možnost to označit. 

Když už chápeme, co to všechno znamená, otázkou je, jak to vlastně oslavit? Jít někam do baru, na diskotéku nebo si snad toho dne vůbec nevšímat? 
Určitě vám dojde, že jenom jít do baru nebo to oslavit jen nějakým nízkým způsobem je velká škoda a vlastně ani nevnímáme duši, kterou v sobě máme a především nejsme vděčni Bohu za to, že jsme se narodili. Proto vám napíšeme pár tipů, jak narozeniny správně oslavit....

1) Určitě to můžeme oslavit s příteli, což je dokonce i doporučeno. Ale raději někde slušně, třeba doma.
2) Zrekapitulujeme si celý předchozí rok, abychom viděli, co jsme vylepšili, co máme vylepšit, na čem zapracovat, od čeho upustit, čímž dáme narozeninám smysl. Je to také vhodný den udělat Tšuva a začít nový život. 
3) Dáme si alespoň 2 předsevzetí, o kterých víme, že je můžeme zvládnout. Sdělíme to přátelům nebo příbuzným, čímž dostanou větší sílu, protože k tomu máme svědky. A na to si třeba připijeme! :)
4) Tento den je doporučeno dávat peníze na dobročinnost (Cdaka).
5) Děkujeme Bohu, že se rozhodl nás poslat do světa.
6) Děkujeme rodičům, že se o nás postarali a vedli nás ke správnému životu.
7) Den, kdy se narodíme dostaneme velkou sílu. Je psáno: "Mazalo Gavar". To znamená, že naše štěstí je mnohem silnější a proto bychom náš den měli využít k tomu, abychom požehnali naše blízké, kamarády a rodinu. Požehnání, která jim ten den dáme, mají větší sílu než dny jiné. 
8) Je to den kdy máme sílu vymodlit a poprosit od Boha cokoliv, co si přejeme (samozřejmě pokud to není proti jeho příkazům!!!). A jak je psáno v Žalmu 2, Verš 7 a 8: " ... Bůh mi řekl: Ty jsi můj syn. Dnes jsem tě zplodil. Požádáš-li mne, dám ti to..." 

Každý, kdo má narozeniny, ať má hodně štěstí a spolu se svými příteli udělá SVĚTLO VŠUDE! :) 

Autor článku: Jair Jirmijahu Jerochim

Žádné komentáře:

Okomentovat

Těším se na vaše dotazy a komentáře. Jediné, o co vás žádám, je slušnost. Váš Jair